Η Λαμπριάδειος Σχολή

Χώροι

Spaces 1 s

Spaces 2 s

 

Ο σταθμός στεγάζεται στο κτίριο της πρώην Λαμπριαδείου Οικοκυρικής Σχολής στα Άνω πεδινά Ζαγορίου.

Η Λαμπριάδειος Οικοκυρική Σχολή άρχισε την λειτουργία της το 1933 και παρείχε δημόσια επαγγελματική εκπαίδευση σε 1000 περίπου κορίτσια του Ζαγορίου και της ευρύτερης περιοχής της Ηπείρου. Στεγάστηκε στο προαναφερόμενο κτίριο από το τέλος της δεκαετίας του '70 έως το 2007 που ανέστειλε την λειτουργία της.

Το κτιριακό συγκρότημα της πρώην οικοκυρικής Σχολής είναι διώροφο και καλύπτει επιφάνεια περίπου 1400 μέτρων. Στον κάτω όροφο υπάρχουν πέντε μεγάλες αίθουσες – όπου λειτουργούσαν τα τεχνικά εργαστήρια της Σχολής ( υφαντικής, ραπτικής κλπ), γραφεία, κουζίνα και λοιποί βοηθητικοί χώροι.

Στον όροφο υπάρχει ένας ευρύχωρος χώρος υποδοχής, μεγάλος εκθεσιακός χώρος πέντε επιπλωμένοι θάλαμοι ύπνου, πέντε δωμάτια και βοηθητικοί, αποθηκευτικοί χώροι.

Το κτίριο περιβάλλεται από μεγάλο αύλειο χώρο με ανθόκηπο και πέτρινη περίφραξη.

Με μικρές παρεμβάσεις στις υπάρχουσες κτιριακές εγκαταστάσεις μπορούν να αναπτυχθούν οι ερευνητικές υποδομές του σταθμού και η αναβάθμιση των υποδομών διαμονής.

 Ιστορία

School history 1 s

School history 2 s

Ο Ιωάννης Λαμπριάδης γεννήθηκε το 1821 στα Πάνω Σουδενά. Ταξίδεψε στην πόλη Βραΐλα της Ρουμανίας. Απέκτησε σημαντική περιουσία ως έμπορος ξυλείας. Αργότερα εγκαταστάθηκε στην Κέρκυρα, όπου και πέθανε το 1889.

Με τη διαθήκη του έδωσε εντολή να ιδρυθεί στην γενέτειρά του Οικοκυρική Σχολή για τα φτωχά κορίτσια του Ζαγορίου, η οποία ωστόσο, λόγω νομικών προβλημάτων, λειτούργησε πολύ αργότερα, το 1933, στο κτίριο του Παρθεναγωγείου. Στη Σχολή τα κορίτσια διδάσκονταν ταπητουργία, υφαντική, κέντημα και ραπτική, ενώ ταυτόχρονα διδάσκονταν και τα μαθήματα της εγκύκλιας εκπαίδευσης.

Το 1979 η Σχολή μεταστεγάστηκε στο σύγχρονο κτίριο και συνέχισε τη λειτουργία της μέχρι το 2006, οπότε και έκλεισε, λόγω έλλειψης μαθητριών.

Το 2012 υπογράφτηκε πρωτόκολλο συνεργασίας της Διαχειριστικής Επιτροπής της Λαμπριαδείου Σχολής με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, με την παραχώρηση τη χρήσης του κτιρίου στο Πανεπιστήμιο, για τη δημιουργία του Πανεπιστημιακού Λαμπριαδείου Σταθμού Έρευνας (ΠΑΛΑΣΕ).

 

#fc3424 #5835a1 #1975f2 #2fc86b #fbeac9 #eef9591 #090913225653