Το όρος Τύμφη

Tymfi 1 s

Tymfi 2 s 

Η Τύμφη είναι ένα εντυπωσιακό όρος με ψηλότερη κορυφή την «Γκαμήλα» (2.497μ). Άλλες κορυφές είναι ο Λάπατος (2.251 μ.) και η Αστράκα (2.436 μ.). Στις δυτικές πλαγιές της βρίσκεται το χάσμα της Προβατίνας, βάθους άνω των 400 μ. που αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα σπηλαιοβάραθρα του κόσμου.

Στη βόρεια πλευρά της υπάρχουν εντυπωσιακοί βραχώδεις σχηματισμοί πάνω από τη χαράδρα του Αώου και η αλπική δρακόλιμνη όπου όπως λένε τοπικές ιστορίες που συνήθιζαν να αφηγούνται οι Σαρακατσάνοι ζούσε κάποτε ένας δράκος. Η έχθρα του για τον αντίπαλό του, το δράκο της αντίστοιχης δρακόλιμνης του Σμόλικα κι η πάλη τους ήταν αυτές που δημιούργησαν σύμφωνα με το θρύλο το άδεντρο τοπίο της περιοχής. Ποώδης βλάστηση καλύπτει τα απέραντα λιβάδια των κορυφών, τα οποία χρησιμοποιούνται ως θερινά βοσκοτόπια από μετακινούμενους κτηνοτρόφους.

Οι απότομες πλαγιές αποτελούν το βιότοπο του αγρίογιδου (Rupicapra rupicapra balcanica) και του χρυσαετού (Aquila chrysaetos). Τα ορεινά λιβάδια της φιλοξενούν πλήθος πουλιών των ορεινών λιβαδιών όπως ο χιονόστρουθος (Montinfrigilla nivalis), ο χιονοψάλτης (Prunella collaris), η χιονάδα (Eremophila alpestris) κι ο λαλίστατος πυρροκότσυφας (Monticola saxatilis) και ικανούς αριθμούς από κοκκινοκαλιακούδες (Pyrrhocorax pyrrhocorax), κιτρινοκαλιακούδες (Pyrrhocorax graculus) και πετροπέρδικες (Alectoris graeca).

#fc3424 #5835a1 #1975f2 #2fc86b #fbeac9 #eef9591 #090913225653